Asociația Română de Muzicoterapie, este o asociație non-profit ce reprezintă științific-profesional din 2017 muzicoterapia în România. Înființată de către pianista și muzicoterapeuta Angelica Postu, Asociația Română de Muzicoterapie are scopul de a sprijini, implementa și dezvolta aplicarea și promovarea muzicoterapiei la nivel național și internațional, conform codului, statutului si normelor europene stabilite de Confederația Europeană de Muzicoterapie. (https://www.emtc-eu.com/).
Asociația organizează activități de implementare a muzicoterapiei, prin aplicarea metodelor specifice de terapie precum și prin derularea de seminarii, workshop-uri, activități didactice, de formare inițială și formare continuă, pentru copii, tineri și adulți, specialiști sau nespecialiști în muzicoterapie, terapie și consiliere psihologică, psihoterapie cu aplicații directe sau indirecte în muzicoterapie.
Prin tehnici de muzicoterapie activă, receptivă sau preventivă desfășurate prin intermediul workshop-urilor, cursurilor, concertelor organizate de Asociație. Scopul constă în stimularea, dezvoltarea și evoluția capacităților cognitive, volitive și acționale, a cunoștințelor și a competențelor și abilităților intelectuale, emoționale, morale și spirituale ale participanților.
Pot beneficia de sesiunile de muzicoterapie persoanele de orice vârstă, de la stadiul prenatal la cei vârstnici, cu sau fără cunoștințe muzicale, indiferent dacă au afecțiuni fizice, psihice sau emoționale. Activitatea Asociației române de muzicoterapie se adresează inclusiv persoanelor cu handicap fizic și/sau mental, copiilor cu deficiențe, nevoi speciale, probleme de învățare, tulburări de concentrare și atenție, tulburări comportamentale și de comunicare.
Asociația Română de Muzicoterapie se adresează cu deosebite mulțumiri și recunoștință pentru susținerea și ajutorul juridic oferit doamnei avocat Roxana Giurea, pentru creație și web-design artiștilor Vlad Mihai, Bogdan Tănase și Vlad Tănase, și lui Alice Roman pentru structurare, organizare și energia pozitivă!
Fondatoarea și președinta Asociației Române de Muzicoterapie / Angelica Postu.
Pianista și muzicoterapeuta Angelica Postu, născută la București, a început studiul pianului la vârsta de 5 ani și a urmat cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din București, unde a avut-o ca profesoară pe Mihaela Zamfirescu. În 2011 și-a încheiat studiile la Universitatea Națională de Muzică București, secția Interpretare Muzicală-Pian. În 2009 a fost studentă bursieră la Universitatea de Arte din Berlin (UDK). În paralel cu studiile muzicale a urmat cursurile Facultății de Psihologie a Universității „Titu Maiorescu” din București. Odată cu activitatea concertistică pe scene din România și străinătate, Angelica Postu, a obținut și Diploma de Master în Interpretare pianistică la Conservatorul Regal Flamand din Bruxelles, la clasa renumitului pianist și profesor Daniel Blumenthal.
Contact: angelica.postu@muzicoterapie.com
Specializarea în Muzicoterapie a început cu absolvirea studiilor universitare de Masterat în Muzicoterapie, de la Universitatea de Arte din Berlin, și a continuat cu stagii de formare profesională muzicoterapeutică la Clinica de Oncologie Paliativă L’Esperanca din Barcelona, Spitalul Universitar de Psihiatrie din Leuven (Belgia), Clinica de psihiatrie pentru copii și adolescenți Vivantes, Berlin. În prezent, Angelica Postu, singura româncă membră a Asociației Germane de Muzicoterapie, lucrează ca muzicoterapeută la Centrul Universitar de Psihiatrie al Spitalului Charité din Berlin. Este activ implicată în promovarea și dezvoltarea muzicoterapiei în România, atât la nivel educațional cât și practic, prin conferințe, seminarii și sesiuni practice. În calitate de speaker și reprezentant al Asociației Române de Muzicoterapie, Angelica Postu participă regulat la Congrese și Forumuri Internaționale dedicate Muzicoterapiei și Psihoterapiei în Austria, Danemarca, Elveția, sau Germania. Angelica Postu vorbește fluent limbile romană, engleză, franceză, germană și spaniolă.
În urma acumulării unei experiențe academice și profesionale in domeniul muzicoterapiei in Europa, Angelica Postu a constatat necesitatea dezvoltării acestei discipline în România. Prin urmare, în anul 2017, cu ajutorul cabinetului individual de avocatură Roxana Giurea, a înființat Asociația Română de Muzicoterapie, pentru a veni in sprijinul persoanelor din România care pot beneficia de muzicoterapie, precum și pentru a stabili premisele pentru formare profesională in acest domeniu în România prin intermediul unei organizații care să reprezinte oficial drepturile și atribuțiile viitorilor muzicoterapeuți la nivel national și internațional.
Contact: angelica.postu@muzicoterapie.com