Muzicoterapia este utilizarea sistematică a muzicii într-o relație terapeutică care vizează restabilirea, menținerea și promovarea sănătății emoționale, fizice și mentale. Muzicoterapia este o disciplină științifică, orientată spre practică, care este strâns legată de alte discipline științifice, în special de medicină, științe sociale, psihologie, muzicologie și pedagogie. Termenul de “muzicoterapie” este folosit pentru diferite concepte de muzicoterapie, care sunt de natură psihoterapeutică, spre deosebire de terapiile farmacologice și cele fizice.Metodele muzicoterapeutice urmează psihologia, terapia comportamentală, teoria învățării, abordările sistemice, antroposofice și holistico-umaniste.
Sursa: ”Teze despre muzicoterapie” Comunitatea de munca federala (Bundesarbesgemeinschaft BAG) Muzicoterapia în Germania, 1998
Muzicoterapia reprezintă o formă de psihoterapie nonverbală și include toate metodele în care muzica este utilizată în scop terapeutic, de exemplu sub formă de piese muzicale ascultate sau sub formă de sunete, ritmuri și muzică improvizate de sine.
Această stimulare emoțională și intrare în contact cu sinele și cu terapeutul poate stimula de asemenea și începutul unui proces terapeutic verbal.
Mediul muzical este folosit pentru a atinge obiectivele terapeutice, descoperite sau stabilite alături de muzicoterapeut în sesiuni individuale sau de grup.